HTC One – den eneste ene (mobiltest)
HTC har rykket sig gevaldigt det seneste års tid. Produkterne HTC One X (og One X+) samt HTC One S viste at den taiwanske producent, stadig har lidt innovation at skyde med.
I forhold til hvordan markedet så ud for et år siden, var der tale om virkelig gode produkter – men det er ikke nogle, som har flyttet HTCs markedsandele nævneværdigt.
HTCs udviklingsteam har afholdt en større hovedrengøring, sendt gamle designlayouts på pension og skabt noget helt nyt, der får selv i-Fanboys, til at vågne op.
Velkommen til et fantastisk produkt, HTC One!
Ud med plastik
Uanset hvordan man drejer marketingordene så er polycarbonat fortsat plastik. Materialet har gode egenskaber; slagfast, holdbart, ridser er lettere at skjule, lav vægt osv. Men der er bare en anden følelse over rustfrit stål, aluminium og glas – materialer der tiltaler vores nordiske designhjerte.
Tak til HTC for at droppe plastik til fordel for et unibody i metal og et afbalanceret designudtryk, der bringer HTC helt frem blandt de bedste på markedet. Jeg holder fast i, at Apple kan noget med design – det samme kunne Nokia med særligt den sorte version af Lumia 800, og nu stempler HTC også ind i denne kategori.
Noget tyder på, at Android-mobilerne generelt får bedre designs. Ingen tvivl om at både Nexus 4, LG Optimus G og Sony Xperia Z alle har gode designs og lækre materialer, men HTC One er bare en tand bedre.
Telefonen ligger utroligt godt i hånden, blandt andet på grund af den let buede bagside (pillow-design) – og så skærer den ikke i øret ved samtale. Eneste ulempe er egentlig, at mobilen vipper hvis du vil skrive på den, mens den ligger fladt på et bord.
HTC: Om HTC One
Kæmpe oprydning i HTC Sense
HTC One kører på Android 4.1.2 Jelly Bean og med brugerfladen HTC Sense 5.0 lagt oven på. I forhold til tidligere Sense-versioner, har HTC haft gang i et ”kill your darlings”-projekt.
Ur- og vejr widget er komplet redesignet, HTCs egen Facebook oplevelse, Friend Stream, er droppet, desuden er programmenuen justeret i en MEGET positiv retning. Dertil kommer en stor bunke af andre smådetaljer.
Alt i alt er HTC gået fra en ”vi vil alt” – totalt rodet oplevelse, til en meget mere enkel og strømlinet stil. Det understreges også af, at der kun er aktiveret tre startskærme fra salgsæsken, hvor HTC Blinkfeed er den klart mest fremtrædende.
Der er også optimeret på opsætningsproceduren, der er blandt de allerbedste på markedet. Brugeroplevelsen af produktet er virkelig god, helt fra starten.
– HTC Sense 5 kommer også til andre HTC-mobiler
Det eneste jeg savner er, at topgardinet udnyttes bedre. F.eks. med genveje til WiFi, Bluetooth, lydprofiler osv., sådan som det kendes fra LG og Samsungs produkter.
Aktuelt indhold ved fingerspidserne
HTC Blinkfeed er den helt store nyhed i HTC Sense 5.0. Her kommer nyheder, Facebook, LinkedIn og Twitter-opdateringer, direkte ind på forsiden. Desuden rykkes informationer om kalenderaftaler til toppen om morgenen.
Indholdet vælger brugeren individuelt inden for forskellige emnekategorier. Ved lanceringen er der over 1.400 internationale partnere med i Blinkfeed, men ingen danske – endnu. HTC fortæller, at der arbejdes på at få lokalt indhold gjort tilgængelig. Endnu kendes der ikke en dato for lanceringen af dette.
– Ikke dansk indhold i HTC Blinkfeed, endnu
Blinkfeed ser lækkert ud, fungerer godt og giver inspiration til læsning af indhold, man ikke nødvendigvis ellers ville have set.
Jeg glæder mig til det danske indhold, men synes det er for dårligt, at brugerne ikke kan tilføje f.eks. egne RSS-feeds til listen – eller de-aktivere Blinkfeed helt.
Stor fyldig lyd
Mobilhøjtalere er næsten altid en vanvittig dårlig lydoplevelse. Her har iPhone og iPad været de eneste enheder, som har kunnet levere en nogenlunde fornuftig lydkvalitet med de indbyggede højtalere.
HTC One har en virkelig god lyd fra de to stereohøjtalere der sidder på fronten. Så når One lægges på bordet eller i en sofa, kvæles lyden ikke. Derimod spærres lyden delvist af hænderne, hvis der spilles spil, der kræver to håndsbetjening.
Beat Audio er også en del af lydoplevelsen på denne telefon. Det giver et ekstra løft, særligt når der anvendes headset.
Samtalekvaliteten, både på mobilen og i Bluetooth headset, er virkelig god, høj og fyldig. HTC har tilføjet støjreduktion (anvender dobbelt mikrofoner) og telefonen justerer automatisk lydstyrken op og ned, alt efter opgivelsernes støj.
HTC One benytter såkaldt HDR Mikrofon, til at opfange et bredere spektrum af lyd, ved f.eks. optagelse af lyd. Men eftersom andre producenter ikke opgiver deres data omkring mikrofonerne, er dette vanskeligt at sige så meget imod, om end det jo nok ikke skader, at sætte gode mikrofoner i produkterne.
I salgspakken ligger et in-ear headset, der spiller overraskende godt. Det har røde dutter på, og ligner dermed et Beats-headset, hvilket det dog ikke er.
Jeg er imponeret over lyden i HTC One, der i alle situationer, leverer et forrygende resultat.
Såkaldte Ultrapixels – ikke megapixels
Det bedste kamera er altid det kamera du har med. Netop derfor er det dejligt, når kvaliteten af dette er god.
HTC One har et kamera der tager billeder i 4 megapixels opløsning, men sensoren bruger såkaldte Ultrapixels. Én pixel (Ultrapixel) dækker et dobbelt så stort areal, som den typiske pixel der findes i f.eks. et 8 megapixels kamera.
Det betyder at hver pixel kan opfange meget mere lys, end tilfældet er normalt på kameraer i smartphones. Sammenlignet med et 13 megapixels kamera i konkurrerende smartphones, tager Ultrapixel-sensoren 300 procent mere lys ind.
Dertil kommer blænden (aperture) på F2.0 er den største åbning der findes på smartphones, ifølge HTC. Den tager 44 procent mere lys ind end iPhone 5s kamera.
Oven i alt dette skal lægges optisk billedestabilisering (2.000 Hz), der modvirker rystelser – og særligt i mørke omgivelser, giver det skarpere billeder. HTC har også gjort ekstra ud af selve billede-chippen og efterbehandlingen af billedet.
Alt i alt et vældigt imponerende arbejde omkring kameradelen.
Er billederne gode?
Uanset hvordan HTC i deres marketing præsenterer kameraet, så ændrer det ikke på, at fotoet i den sidste ende, bare skal være godt, men naturligvis har de færreste brug for 13 megapixels, da pixels ikke alene sikrer gode billeder.
Jeg har taget mange fotos i forskellige situationer, og resultatet er ikke altid imponerede – langt fra. Der skal ikke zoomes ret meget ind på et foto (ikke meget over 100 %) inden der viser sig støj i billedet.
Ved kraftigt lys, formår teknikken ikke selv, at justere lysindfaldet ned, hvilket kan betyde et overbelyst foto. Sættes eksponeringen manuelt til -2 bliver resultatet dog bedre. Dette problem sås også på Nokia Lumia 920.
Nogle gange er telefonen også relativt længe om at fokusere på motivet. Det er dog muligt at lave gode macro-shots, med skarp forgrund og uskarp baggrund.
Billeder taget med HTC One er ikke perfekte, men jeg tænker HTC måske justerer i softwaren omkring kameraet i kommende opdateringer.
Ingen tvivl om at HTC One har bedre muligheder for at tage gode billeder ved lavt lys, i forhold til konkurrenterne, men at gå helt ned på fire megapixels, er måske i underkanten. Overall – gode billeder til almindeligt brug, men One er ikke et ”kameramonster”.
Videooptagelse sker i øvrigt i full HD og med mulighed for at genfokusere på motivet mens optagelsen ruller, blot ved at vælge et nyt fokuspunkt på skærmen. Dette er en ret god feature.
Billeder taget med HTC One
HTC Zoe – marketing?
HTC One kan lave såkaldte Zoe-shots – små minivideo-optagelser bestående af 20 billeder. Det giver levende momenter i galleriet, og gør måske at øjeblikket huskes bedre.
Efterfølgende kan telefonen ud fra begivenheder, som den selv har kategoriseret, oprette små hurtige men effektive slideshows, der kombinerer fotos, videoer og Zoe-shots. Det ser fedt ud, og giver en ekstra dimension på billeder og oplevelser – navnet for dette er Zoe Highlights. Resultatet kan eksporteres og deles på f.eks. mail.
Jeg er ikke overbevist om, hvorvidt dette i hverdagen er anvendeligt, andet end for sjov, men jeg mødt nogle personer, der synes det var vildt cool.
Når Zoe anvendes betyder det også mange enkeltstående fotos i hukommelsen på telefonen. Hvis du bruger f.eks. Dropbox til automatisk at overføre billeder til computeren, får du en stor mængde enkeltfotos – irriterede, men også et plus, da du kan plukke ét foto ud af et Zoe-shot.
Zoe-shots kan i øvrigt deles via HTC Share, der gør materialet tilgængeligt online i op til 180 dage.
HTC har en række redigeringsfunktioner, der er ret seje. F.eks. kan ansigter i et foto justeres med konturer, lysforhold, øjne m.v. Det er i nogle fotos, hvis de er taget med Zoe, mulighed for at fjerne objekter i billedet. Det virker, men funktionen er ikke helt optimal.
Alt i alt er Zoe sjovt at vise frem. Jeg tvivler dog på, at det er en funktion, man virkelig kommer til at anvende ret meget i dagligdagen.
Video: Demo af HTC Zoe Highlights
God batteritid
HTC One er en af de HTC-telefoner jeg har testet, der holder bedst på batteriet. Den kører snildt igennem en hel dag, og strømsparerfunktionen (kan slås til og fra) virker ganske fremragende.
Batteriet er på 2.300 mAh.
Telefonen kan automatisk de-aktivere dataforbindelsen når den ikke har været anvendt i længere tid. Og kører du Exchange mails kan Smart sync anvendes – jo oftere du går ind i indbakken jo oftere henter den nye mails. Den lærer altså af din adfærd. Almindelig push-mail er også tilgængelig. Mailoplevelsen er i øvigt blandt de allerbedste på smartphone-markedet lige nu. Og så er tastatur og ordbog spot-on!
I skærmdvale-funktionen kan vælges mellem de sædvanlige 15 sekunder til 10 minutter, men i HTC One er funktionen “Automatisk dvaletilstand” en nyhed.
Funktionen udvider skærmens standby tid, inden den automatisk går i dvale. Hvis du f.eks. ligger HTC One fladt ned på bordet eller den ligger med bagsiden op, så er timeren som standard sat til 15 sekunder, men hvis du så begynder at røre og flytte HTC One, vil den automatisk udvide timeren til 60 sekunder.
Hvis du holder din HTC One i en position på mere end 30 til mindre end 150 grader, så vil timeren automatisk blive udvidet til 60 sekunder, hvilket er ret smart, hvis du sidder stille og læser en artikel.
Fuld power hele vejen rundt
Denne smartphone er udstyret med noget af det mest aktuelle hardware på markedet. Skærmen er 4,7” med 468 PPI samt Full HD 1080p opløsning, og med en virkelig god betragtningsvinkel. Uanset hvordan telefonen holdes, står billedet klart.
Processoren er Qualcomm Snapdragon 600 en quad-core type på 1,7 GHz.
Sammen med 2 GB RAM og 32 GB hukommelse (der ikke kan udvides) og de nyeste Wi-Fi standarder og ikke mindst 4G, der virker på alle danske netværk, er der tale om en fuldblods topmoderne smartphone – der reagerer omgående når den bliver bedt om det.
One er desuden virkelig effektiv til internetsider, og den automatiske tilpasning af tekst til skærmbredden, afhængig af zoom-niveau, er utrolig genial. Dertil kommer at HTC har den aktuelt bedste mailapplikation til Exchange-mails, set i forhold til de andre topmodeller på Android.
HTC One eller de andre?
HTC One er i konkurrence med tre andre meget stærke produkter, og der er ikke et entydigt svar på, om det skal være det ene eller andet.
Jeg synes Sony Xperia Z er en stærk telefon, men det er LG Optimus G og Samsung Galaxy S 4 bestemt også. Niveauet er virkelig højt dette forår.
– HTC One er brugernes favorit
HTC One er samlet set, i den prisklasse omkring 5.000 kroner, et bedre produkt end Sony Xperia Z. Men Optimus G holder også hele vejen, særligt på grund af den lave pris på cirka 3.500 kroner.
HTC One har det bedste design, over all. Om den så er bedre end Samsung Galaxy S 4, kan vi først sige senere, når S 4 lander til test.
– HTC One mod Galaxy S 4 – så ens er de
Konklusion: Ny smartphone, ny standard
HTC One er et af de flotteste, hvis ikke dét flotteste produkt, i HTCs historie. One er en fremragende smartphone, der på betjening, software og nyskabende design, formår at sætte ny standard i Android-kategorien.
– Web-TV: HTC giver ikke op uden kamp
Jeg bliver helt varm inden i, når man ikke hele tiden skal slås med bump på vejen – men i stedet kan glæde sig over, hvor godt smartphonen fungerer.
Lyden er fremragende, på samtale såvel som i højtaleren, samt ved musikafspilning. Skærmen er flot detaljeret og det lille tvist, at den infrarøde port gør det muligt, via HTC TV, at anvende telefonen som remote til fladskærmen, bringer smilet frem.
HTC Sense med Blinkfeed og oprydningen i HTCs tidligere Android-layouts, har skabt en telefon der på én gang er både klassisk, imødekommende og moderne.
– Sort HTC One kræver tålmodighed
Jeg er ikke imponeret over kameraets formåen, sandsynligvis mest fordi HTC har hypet det så højt op, som tilfældet er.
– Vigtigt: Køb den rigtige HTC One
Samlet set er jeg ikke i tvivl om, at HTC One er “den eneste ene” og en topkarakter-telefon. 6 ud af 6 stjerner.
Prisen er dog ganske høj, lige under 5.000 kroner uden abonnement. Men det er også en telefon, måske den eneste i den dyre ende af Android-kategorien, der er alle pengene værd.
PLUS
– Skærm, lyd, batteritid
– Notifikationsdiode
– Design
MINUS
– Billeder ikke helt i top
Web-TV: Første indtryk af HTC One
Mere om stoffet
Her får du den kronologiske fortsættelse i sagen og anvisning til absolut seneste nyt om emnet. mobilsiden har holdt fast i temaet. d. 25/2/2013 dykkede vi igen ned i emnet med artiklen om Nye Jabra hovedtelefoner med Dolby-lyd – Klik her for at læse artiklen.. Seneste nyheder om Headset ser du her..